Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çan Meslek Yüksekokulu

Mekatronik

Hakkında

Son yıllarda elektronik, bilgisayar ve kontrol sistemlerinde çok hızlı gelişmeler yaşanmış ve yaşanmaktadır. Bunun sonucu olarak, hemen bütün alanlarda bilgisayar kontrollü sistemler yaygınlaşmıştır. Günümüzde sadece mekanik olarak çalışan sistemler yok denecek kadar azdır. Bundan dolayı gelişmiş ürünlerin tasarımı, üretimi, bakım ve onarımı tek bir konu olmaktan çıkmıştır. Yanı sıra mekanik, elektrik ve elektronik, hidrolik ve pnönatik, bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanılması bir zorunluluk halini almıştır. Bunun sonucu olarak Mekatronik yepyeni bir disiplin olarak gelişmektedir. Mekatronik ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgâhlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Mekatronik Programı ile makine, elektrik, elektronik, bilgisayar ve kontrol tekniklerinin kesişimlerinde çalışan sistemlerin kullanıldığı tesislere ara eleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yetkinlikler

Program temel elektronik, bilgisayar, elektromekanik sistemler, hidrolik-pnömatik sistemler, kontrol sistemleri ve bilgisayar destekli çizim – tasarım – üretim alanlarında bilgi – beceri sahibi bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz ''Tekniker'' unvanı almaktadır.
 

İş İmkanları

Program mezunları, elektrik, elektronik, mekanik, bilgisayar ve kontrol bileşenlerine sahip mekatronik sistemlerin bulunduğu tüm kamu kuruluşlarının ya da özel kuruluşların, tasarım, üretim ya da bakım – onarım birimlerinde çalışabilirler.

Dikey Geçiş

Dikey geçiş sınavı (DGS) ile Elektrik Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Uzay Mühendisliği gibi birçok lisans programına geçiş yapılabilmesi de mümkündür.

Dersler

Eğitim Kataloğu

Akademik Danışman

Danışmanlıklar ve staj koordinatörlükleri için tıklayınız.