Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çan Meslek Yüksekokulu

ÖĞRETİM ÜYELERİMİZDEN TÜBİTAK PROJESİ

Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü öğretim üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Özkan ATEŞ ve Dr. Öğr. Üyesi Erdem GÜNDOĞDU’nun araştırmacı olarak yer aldığı, yürütücülüğünü Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Süha ÖZDEN’in yaptığı, toplam bütçesinin yaklaşık 120 milyon TL ve üniversitemiz bireysel bütçesinin ise 7 milyon TL olduğu TÜBİTAK 1007 (Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı) proje desteği almaya hak kazandı. 

 

TÜBİTAK-MAM koordinasyonunda yürüyecek projede (123G003-13); 14 yürütücü üniversite (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi), 21 kurum (MTA, AFAD, Türkiye Belediyeler Birliği, desteklenen ve destekleyen üniversiteler) ve 98 bilim insanı görev alacak.

 

“Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” başlıklı ve iki yıl süreli proje kapsamında; toplam 3432 km uzunluğunda olan 113 fay segmenti çalışılacak olup, Üniversitemiz Marmara Bölgesindeki Edincik, Bandırma, Zeytinbağ, Yalova, Orhangazi, Altınova ve Yalakdere Faylarının deprem geçmişlerinin ortaya çıkarılması için kazılar yaparak eski depremleri C14 ve OSL yöntemleriyle tarihlendireceklerdir. Yürütücülüğünü Prof. Dr. Süha Özden’in yaptığı proje ekibinde; Doç. Dr. Savaş Topal (Pamukkale Üniv), Dr. Öğr. Üyesi Özkan Ateş (ÇOMÜ), Dr. Öğr. Üyesi Erdem Gündoğdu (ÇOMÜ), Doktora Öğrencisi Seray Çınar Yıldız (ÇOMÜ) ve yüksek lisans öğrencileri görev alacaklar.

 

Proje kapsamında yüksek çözünürlüklü İHA seti ile (GNSS-CORS sistemi) bu fayların detaylı haritalanması yapılarak Türkiye Diri Fay Haritasının (MTA, 2013) yenilenmesine doğrudan katkı sağlanacaktır. Aynı zamanda fay segmentleri üzerinde olası büyük depremler için tekrarlanma aralığı, son büyük depremin tarihi, fay kayma hızı ve tahmini oluşabilecek en büyük depremin büyüklüğü ortaya çıkarılacaktır. 

 

Proje ekibini kabul eden ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan projenin sözleşmesini imzalarken, projenin İHA çalışmalarına öğrenci ile destek verebileceklerini ifade ettiler.

 

11 Eylül 2023 tarihinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımı ile gerçekleştirilen Zoom toplantısı ile proje fiilen başladı.  

 

Haberin linki: https://www.comu.edu.tr/haber-21948.html