Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çan Meslek Yüksekokulu

2026 YKS-EK YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE YERLEŞEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÜNİVERSİTE KAYIT VE DERS KAYIT İŞLEMLERİ DUYURUSU

Bu duyuru, 2026-YKS ek yerleştirme sonuçlarına göre Üniversitemize yerleşen adayları kapsamaktadır. 

Üniversitemize yerleşen adaylar kayıtlarını 2-4 Ekim 2026 tarihleri arasında e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecektir. E-Devlet üzerinden e-kayıt zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır; belge zorunluluğu bulunmayan bölümler için e-Devlet üzerinden yapılması önerilir.

E-Devlet üzerinden e-kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle e-kayıt yapamayan adaylar, 2-9 Ekim 2026 tarihleri arasında, resmî iş günlerinde mesai saatleri içinde (08:00-17:00) yerleştikleri akademik birime şahsen giderek veya noter onaylı vekâletname vererek kayıt yaptırabileceklerdir.

Online veya yüz yüze, belirtilen tarihler arasında e-kayıt veya şahsen kayıt yapmayan adaylar, herhangi bir hak iddia edemez.

1. Kayıt Takvimi
Tarih İşlem Açıklama
28 Eylül 2026
saat 15.30'dan itibaren
Ek yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle.
2-4 Ekim 2026 Elektronik kayıt (e-Devlet) Liseden mezun olmayan/lise mezuniyet bilgisi doğrulanamayan adaylar ile Özel koşullu programlara yerleşen adaylar e-kayıt yapamaz.
2-9 Ekim 2026
08:00-17:00
Şahsen (yüz yüze) kayıt Resmî iş günlerinde, yerleşilen akademik birimde; şahsen veya noter onaylı vekâletname ile belirtilen evraklar teslim edilerek tamamlanır.
Kaydın tamamlanmasının ardından Ders seçimi (UBYS) Ek yerleştirme öğrencilerine akademik takvimdeki ders seçimi tarihlerinden bağımsız ek süre tanınmıştır. (bkz. 5. bölüm).
31 Aralık 2026
mesai bitimine kadar
Mezuniyet belgesinin ibrazı Ortaöğretim kurumundan mezuniyet aşamasında olup geçici kayıt yaptıran adaylar.
31 Ocak 2027
mesai bitimine kadar
Mezuniyet belgesinin ibrazı Açık Öğretim lisesinden mezuniyet aşamasında olup geçici kayıt yaptıran adaylar
2. Kayıt Aşamaları

2026 YKS ek yerleştirme ile Üniversitemize yerleşen öğrencilerin kayıtları iki aşamadan oluşmaktadır. Yalnızca birinci aşamayı tamamlamak yeterli değildir; ikinci aşamanın da yapılması gerekir.

Birinci Aşama Üniversite kaydı: e-Devlet üzerinden e-Kayıt (A)
veya
Yüzyüze başvuru ile yapılacak kayıt (B)
İkinci Aşama Üniversitemize kesin kayıtlanmalarını tamamlayan öğrencilerin UBYS üzerinden ders kayıt işlemleri
3. (A) E-Devlet Üzerinden Elektronik Kayıt

Kayıt tarihleri: 2-4 Ekim 2026

  1. Üniversitemize YKS ile yerleşen öğrenci adaylarının, e-kayıt yapabilmeleri için PTT şubelerinden e-Devlet şifresi almaları gerekmektedir. (Hâlihazırda e-Devlet şifresi olanlar için bu işleme gerek yoktur.)
  2. E-Devlet şifrenizle https://www.turkiye.gov.tr adresine girerek e-kayıt işlemlerinizi e-kayıt kılavuzunda belirtilen açıklamalara göre tamamlayınız. (E-Kayıt Kılavuzu için tıklayınız)
  3. Askerlik durum bilgileri Asker Alma Dairesinden, lise mezuniyet bilgileri Millî Eğitim Bakanlığından e-kayıt sisteminde takip edilebildiğinden, öğrenci adaylarının ayrıca bu durumlarıyla ilgili belge getirmelerine gerek yoktur. Ancak mezun olduğu hâlde Millî Eğitim Bakanlığından lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler e-kayıt yapamayacak, sistem tarafından yerleştikleri akademik birime yönlendirilecek ve şahsen kayıt yapacaklardır.
  4. E-kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilerin, kayıt olduklarını gösteren barkodlu bilgisayar çıktısını mutlaka almaları gerekmektedir.
  5. E-Devlet üzerinden e-kayıt yaptıran öğrencilerin ayrıca yüz yüze kayıt yapmalarına veya herhangi bir belge teslim etmelerine gerek yoktur. UBYS üzerinden ders seçimi yapmalarını takiben derslerine devam edebilirler.
  6. Ders seçimi yapıldıktan sonra ders programları UBYS üzerinden veya bölümlerin web sayfalarından öğrenilebilir.

Not: E-Devlet sistemi ile Üniversitemiz sistemi arasındaki veri aktarımı birkaç saat sürebildiğinden kayıt durumu ilk anda gerçekleşmemiş gibi görünebilir. Bu durum normaldir.
Bu nedenle kesin kayıt kontrolünün(UBYS sistemine e-devlet ile giriş seçeneğinden erişim) e-Devlet kaydından bir süre sonra yapılması önerilir.

Öğrenci numaranızı UBYS sistemine eriştikten sonra, Öğrenci Bilgi Ekranı üzerinden öğrenebilirsiniz (26 ile başlar,9 hanelidir.)

4. (B) Şahsen (Yüz Yüze) Kayıt

Kayıt tarihleri: 2-9 Ekim 2026 (08:00-17:00)

Herhangi bir sebeple e-Devlet sistemi üzerinden kesin kayıt yapmayan/yapamayan adaylar, yüz yüze kayıt tarihleri içerisinde aşağıdaki evraklarla birlikte öğrenim görecekleri akademik birime başvurmalıdır. Akademik birimlerin kayıt adresleri ve iletişim bilgileri için tıklayınız.

 

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Duyurusu için tıklayınız...