Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çan Meslek Yüksekokulu

Çan Meslek Yüksekokulu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini RoboTrak2019 Yarışmasında İki Ödül Alarak Gururlandırdı

Edirne'de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından düzenlenen Ulusal Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi RoboTrak 2019'da Çan Meslek Yüksekokulu Çan’ın ve Türkiye’nin gururu oldu.

Bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen RoboTrack19 yarışmasında 7 kategoride 350 proje ile birbirinden farklı teknolojilerle üretilen projeler sergilendi. Yarışmada en çok ilgi gören proje Çan Meslek Yüksekokulu’nun hazırladığı topraksız tarım yapabilen sera oldu.

Çan Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı öğrencileri Aykut Bozkır ve Hürer Güleken, amaçlarının daha az kaynakla daha fazla ürün elde edebilmek için hazırladığı projesini tanıttı. Ürünün tamamen suda yetiştiğini söyleyen Bozkır, "Bu sistemde topraklı tarıma göre su kaynağında daha az azalma oluyor. Topraksız tarımın farkı bu. Aynı zamanda topraktan gelebilecek hastalıkların da önüne geçmiş oluyoruz. Tamamen daha az maliyetle bu işi yapmış oluyoruz. Su dünyada zaten azalıyor, bu büyük bir sorun, biz de daha az suyla daha fazla ürünü elde edebiliyoruz bu sistemle, bu önemli bir gelişme" şeklinde konuştu.

Çan Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Öğretim Görevlisi Recep Yavuz Turan ise son yıllardaki iklim değişikliğinden dolayı tarımsal üretimin örtü altına alınmaya başlandığını, bu fikrin de buradan çıktığını dile getirdi. Turan, "Biliyorsunuz son yıllardaki iklim değişikliğinden dolayı tarımsal üretimimizi örtü altına almak zorundayız. Bu yöntemlerden bir tanesi de topraksız tarım. Toprak kullanmadan sulu ortamda suyu devir daim ettirerek üretim yapılıyor. Burada da arkadaşımız bunun bir örneğini uyguladı. Sistemi tamamen otomatik olarak çalışıp kaydediyor. Sizin belirlediğiniz parametrelere göre işlemli gerçekleştiriyor. Kökler suyun içerisinde yetişiyor" dedi.

Yarışmada Birincilik ödülünü  Çan Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı Öğrencilerinden Ahmet Furkan Dilmeç, Batuhan Tahta, Ömer Okur “GPS  Yardımıyla  Kendi Kendine Hedefine Varabilen Otonom Araç“  projesi kazanmıştır. Bu konuda da açıklama yapan Öğretim Görevlisi Recep Yavuz Turan “Bu proje, yakın gelecekte yollarda göreceğimiz sürücüsüz olarak gidebilen araçların küçük bir prototipidir.  İstediğiniz koordinatları elektronik harita üzerinden seçtiğinizde araç,  kendi kendine ilgili hedefe ulaşabilmektedir.

 Bu proje yarışmasına katılmamızda ve çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen öncelikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Sedat Murat’a, Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Süha Özden’e, Çan Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Öğr. Gör. Akın Arslan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. ”  ifadelerini kullandı.

Yarışma sonunda 6 farklı proje ile yarışmaya katılan Çan Meslek Yüksekokulu, Serbest Teknoloji Kategorisi Birinciliği  ve Centilmenlik ödüllerine  layık görüldü.

Çan Meslek Yüksekokulu Mekatronik Programı’nın başarısı 

 

Basın Linkleri

http://www.gazetecan.com/can-myo-canakkale-onsekiz-mart-universitesini-robotrak2019-yarismasinda-iki-odul-alarak-gururlandirdi/9045/

http://www.canakkaletv.com.tr/can-myo-canakkale-onsekiz-mart-universitesini-robotrak2019-yarismasinda-iki-odul-alarak-gururlandirdi/13312/

 http://www.pegaihaber.com/can-myo-canakkale-onsekiz-mart-universitesini-robotrak2019-yarismasinda-iki-odul-alarak-gururlandirdi/1878/

 https://canakkalegundem.net/2019/04/30/robotrak-yarismasinda-canakkaleye-iki-odul/

https://www.canakkalehedef.com/yerel/can-myodan-2-odul-h11371.html?fbclid=IwAR1R0cXnp92EnAXuhTJ944bogxXs_q6EGXyBfTHQ1ir7kj2o8EmCRybrSNo

 https://www.canakkalekalem.com/can-myo-iki-odul-ile-dondu/